Me käytämme yli yhden kolmasosan elämästämme nukkumiseen. Tämä on välttämätöntä, jotta kehomme pystyy uusiutumaan ja rentoutumaan. Unen aikana myös aivomme järjestelee itsensä uudelleen. Se käy päivän tapahtumat läpi, poistaa tarpeettomat asiat ja tallentaa kaiken tärkeän.
Tarvittavan unen määrä vaihtelee ihmisillä hyvinkin paljon, ei vain yksilöllisyyden vaan myös iän mukaan. Jotkut meistä yksinkertaisesti tarvitsevat paljon unta, kun taas toiset tulevat toimeen vähemmälläkin. Vastasyntyneet vauvat tarvitsevat noin 16 tuntia unta vuorokaudessa kun taas muutamaa vuotta vanhemmalle lapselle riittää 12 tuntia. Aikuiset nukkuvat keskimäärin 8 tuntia yössä. Vanhentumisen myötä ei ole myöskään harvinaista tulla toimeen vain 5-7 tunnin yöunilla.
Tarvittavan unen määrän vähentyminen henkilön vanhentuessa ei viittaa unihäiriöihin. Tämä on hyvin normaalia, eikä sillä ole haitallisia vaikutuksia terveyteen tai toimintakykyyn. Vähentynyttä unen tarvetta ei siis pidä automaattisesti ymmärtää oireena jostain vakavammasta. Useimmiten meidän pitäisi keskittyä ennemminkin unen laatuun, eikä sen määrään.
Unen puutteen vaikutukset
Unen puute voi todellakin tehdä sairaaksi. Tämä on osoitettu useissa univaje -testeissä. Jos ihmisen ei anneta nukahtaa lainkaan, hän kärsii aistiharhoista jo noin 60 tunnin kuluttua. Jo tämä yksin osoittaa, miten tärkeää säännöllinen ja riittävä uni on kehollemme.
Seuraukset täydellisestä unenpuutteesta ovat luonnollisesti dramaattisia ja henkilö, joka kärsii pitkäaikaisesta unenpuutteesta, kärsii samanlaisista oireista.
Kärttyisyys, hermostuneisuus ja vähentynyt toimintakyky ovat ensimmäiset oireet siitä, että keho ja aivot eivät ole saaneet tarpeeksi unta ja ovat ylirasittuneet.
Me kaikki nukumme huonosti silloin tällöin. Usein tiedämme myös syyt tähän; huolet, stressi tai vaikkapa ilta ulkona joka on jättänyt kehomme "ylikierroksille". Joissakin tapauksissa kipuna ilmenevät oireet voivat myös estää levollisen ja tarpeellisen unen. Esimerkiksi vaihdevuosien aikana useat naiset kärsivät unihäiriöistä muiden oireiden ohella.
Kuten voimme huomata, huonosti nukkuminen voi olla seurausta monista eri asioista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei ongelmille voi löytyä yhteistä helpotusta ja apua.